ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΜΑΣ

Αναζητούμε συνεχώς υλικά, τεχνικές, προικισμένους μάστορες για να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις της Ελληνικής κατοικίας, να τις μπολιάζουμε ευεργετικά με ότι θετικό προσφέρει η τεχνολογία, να τις εισάγουμε στο νέο αιώνα όχι σαν μουσειακές αναφορές αλλά σαν δυναμικά εργαλεία σχεδιασμού και ταυτότητας.

Μωσαϊκά δάπεδα, τσιμεντοκονίες,ασβεστοχρώματα, πηλός στους τοίχους, τσιμεντοπλακάκια, ασβεστόπετρες …

στοιχεία της μνήμης μας, των σπιτιών που μεγαλώσαμε, εντάσσονται στη σύγχρονη κατασκευή και συνεχίζουν να παράγουν αισθητική, ανθρωπιά, πολιτισμό.

ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ

Στα αρχαία ελληνικά η λέξη τέχνη σημαίνει ταυτόχρονα την Τέχνη και την τεχνική, δηλαδή την ικανότητα να κάνουμε κάτι που απαιτεί επιδεξιότητα, εξειδίκευση και γνώση. Εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε τέχνη τις εφαρμογές κονιαμάτων τσιμέντου, ασβέστου και αργίλου-τριών ξεχωριστών πρώτων υλών με τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ιδιότητες, με διαφορετική ματιέρα και, in situ, διαφορετική αίσθηση.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Είμαστε μια έκθεση-εργαστήριο όπου διακοσμητικές τεχνικές, υλικά που καλύπτουν όλο το φάσμα των επενδύσεων, καλλιεργημένο γούστο, ιστορική μνήμη, ηθική και γνώση της κατασκευής συναντώνται, αλληλοεπιδρούν και συνθέτουν νέους τόπους. Στόχος μας είναι η αρμονία του συνόλου γιατί πιστεύουμε ότι καμία μονάδα, κανένα πράγμα μόνο του -όσο όμορφο κι αν είναι- δεν μπορεί να αλλάξει το όλον. Αυτή είναι η ουσία της DAMASK, η συμβολή στο να στήνονται χώροι που θα στεγάσουν συναισθήματα, φως, υγιή διαβίωση, όλα όσα πρέπει να δομούν το περιβάλλον μας ώστε να είναι “κόσμος”, με την απόλυτη ελληνική έννοια.

Ασβεστοκονίες

  • asvestokonies_Damask_main-2020

Ο γνωστός μας ασβέστης, κυρίως σαν παχύς πολτός υδρασβέστου, αποτέλεσε τη βασική συνδετική κονία όλων των παραδοσιακών κονιαμάτων δόμησης από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 1900. Σαν χώρα κτισμένη στη θάλασσα, η Ελλάδα βασίστηκε στις ιδιότητες του ασβέστη και κυρίως μέσα από την Αιγαιοπελαγίτικη ζώνη ταυτίστηκε με τη χρήση του. Νησιωτικοί οικισμοί συντηρήθηκαν άψογα, ιστορικά οικοδομήματα άντεξαν αιώνες, νωπογραφίες έφτασαν αναλλοίωτες στις μέρες μας και επιβεβαιώνουν τα πλεονεκτήματα του ασύγκριτου αυτού υλικού.
Μέσα από διαφορετικά  προϊόντα όπως πάστες επάλειψης, υδραυλικά επιχρίσματα ή έγχρωμους σοβάδες, που αφορούν σε διαφορετικές απαιτήσεις της κατασκευής, ο ασβέστης εξασφαλίζει πάντα την ελεύθερη διαπνοή  του κτιρίου, την υγιεινή του χώρου και τη διαμόρφωση ισορροπημένου μικροκλίματος κατασκευαστικη εταιρεια. Επενδύοντας με ασβεστοκονιάματα το σπίτι σας  ενισχύετε τις αντοχές του, θωρακίζετε την υγεία των ενοίκων του και ταυτόχρονα το αναβαθμίζετε αισθητικά μέσα από πάμπολλες υφές και τεχνοτροπίες.

Η Πατητή Τσιμεντοκονία, λίγων χιλιοστών, είναι ένα υβριδικό κονίαμα που αποτελείται κυρίως από τσιμέντο, οργανικές ρητίνες και χαλαζιακά αδρανή σε διάφορες κοκκομετρίες. Αναπτύχθηκε από τους χημικούς του Αμερικάνικου Ναυτικού προκειμένου να στρώνονται οι πίστες των αεροπλανοφόρων με μια επικάλυψη ελάχιστου πάχους, μικρού βάρους, μεγάλης ελαστικότητας και τεράστιας θλιπτικής αντοχής ώστε να αντέχει στην κρούση προσγείωσης των αεροπλάνων.

Βασισμένες σε εκείνη την τεχνολογία, οι τσιμεντοκονίες που φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα πριν 15 χρόνια ήταν στα 80ΜPa*!  Πραγματική επανάσταση – σαν πλημμυρίδα επεκτάθηκε στο χώρο των διακοσμητικών εφαρμογών, εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές μας τεχνικές : το μαροκινό tadelakt και το dess, το γνήσιο beton cire που προϋποθέτει πάχος υποστρώματος 6-10 εκατοστά, την κυκλαδίτικη πατητή. Μαζί θέριεψε και ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά να κατακλύζεται από παρεμφερή προϊόντα, τα οποία για τον απλό καταναλωτή μοιάζουν όλα ίδια…

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι, προηγμένης σύνθεσης, πατητές τσιμεντοκονίες που διαθέτουμε έχουν τις παρακάτω θεμελιώδεις ιδιότητες :

  • ΔΕΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝΟΥΝ
  • ΔΕΝ ΑΠΑΙΤOYN ΟΠΛΙΣΜΟ ME ΥΑΛΟΠΛΕΓΜΑ
  • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΜΟΥΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ, ΠΕΡΑΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Η πιο ουσιαστική διαφορά όμως, που διαμορφώνει την τελική τιμή της διακοσμητικής τσιμεντοκονίας, είναι η σκληρότητα της, η αντοχή στην καταπόνηση. Ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής, σήμερα διαθέτουμε 3 ποιότητες :

  • Στα 80 ΜPa* –  για δάπεδα μεγάλης κυκλοφορίας, χώρους υποδοχής ξενοδοχείων, εμπορικά κέντρα ή γραφεία (βλ. καρέκλες με ροδάκια)
  • Στα 42 MPa* –  για τοίχους και δάπεδα μεσαίας κυκλοφορίας, ιδιωτικές κατοικίες ή δωμάτια ξενοδοχείων
  • Στα 24 MPa* –  (κατηγορία στην οποία κινείται η πλειοψηφία της αγοράς)  για τοίχους και δάπεδα χαμηλής κυκλοφορίας, όπως μπάνια

Επιπρόσθετα η κάθε κατηγορία παράγεται σε διαφορετικές κοκκομετρίες :

  • FIΝΑ – αποτέλεσμα στούκο, με νερά
  • ΜΕΣΑΙΑ – η κλασσική
  • ΧΟΝΤΡΗ – κοκκώδης, αδρή-ανάγλυφη επιφάνεια για εξωτερικούς χώρους με αντιολισθητική συμπεριφορά, περιβάλλον πισίνας ή brutal σχεδιασμούς.

*  Όλες οι τιμές αφορούν στις 28 ημέρες ωρίμανσης του τσιμέντου